2019-06-04

Emil Bergkvist tvåa i Portugals VM-rally

I helgen körde Emil Bergkvist från Torsåker tillsammans med kartläsaren Patrik Barth sin andra deltävling i årets Rally-VM i Portugal i klassen WRC2. Tävlingen slutade med en andraplats för Emil och Patrik, som även blev 10:a totalt i WRC tillsammans med sitt team J Motorsport.

– Det känns som en seger faktiskt, säger Emil.

– Det är oerhört skönt att äntligen få till det, vi har lyckas köra utan problem hela tävlingen. Jag har längtat efter att få stå på pallen i WRC2, och nu vi en konkurrenskraftig bil som funkar kanon. Jag är lättad nu.

Emil, som förra året blev Juniorvärldsmästare, vann den Ford Fiesta R5 som han nu kör tillsammans med däck och bränsle. I Rally Sweden i februari blev han fyra, men har sedan dess inte suttit i bilen. Därför trodde Emil själv att en pallplats inte skulle vara möjlig.

– Det har gått för bra egentligen, med tanke på inte kört nått sen i februari så trodde vi inte detta. En pallplats var vårt absolut högsta mål, men vi siktade på topp fem, fortsätter Emil.

– Bilen vart kanon hela tävlingen, teamet har var bra, och framförallt har Patrik var  oerhört koncentrerad och levererat noter i den extrema värmen som vart här. Vi har hållt oss kalla och inte gjort några misstag.

Emil har jobbat hårt de senaste månaderna för att få ihop allt till tävlingen i Portugal, och nästa inplanerade tävling skulle vart på Sardinien om två veckor. Men eftersom att det blir för tight för att få ihop allt tills dess väljer Emil och Patrik att stå över tävlingen, för att istället fokusera på Finlands VM-deltävling senare i sommar - dit de ska den nyutvecklade Ford Fiesta R5 som M-Sport nu håller på att färdigställa. 

Men eftersom att Emil och Patrik efter den starka inledningen på säsongen nu ligger bra till i VM-tabellen, är planen att lägga till en tävling om man har bra medaljchanser mot slutet av säsongen.

– Vi kommer nu jobba hårt mot finska rallyt i den nya bilen, och försöka att få ihop resten av säsongen. Vi hoppas att denna starka start på säsongen ska ge medvind, och vi planerar för att kunna lägga till en tävling i slutet av året, avslutar Emil.

Regerande Juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist tävlar med kartläsaren Patrik Barth för teamet J Motorsport i en Ford Fiesta R5 från M-Sport i klassen WRC2. I WRC2 räknas poäng från de sex deltävlingar som respektive ekipage ställer upp i.

2019-06-04

Emil Bergkvist ödmjuk inför Rally Portugal

I helgen avgörs Portugals deltävling i Rally-VM, och på plats finns den regerande Juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist från Torsåker tillsammans med  kartläsaren Patrik Barth i klassen WRC2, där de tävlar i en Ford Flesta R5 med teamet J Motorsport.

Emil och Patrik, som inte har tävlat sedan deras fjärdeplats i Rally Sweden i mitten av februari, har jobbat hårt för att få ihop ekonomin för fortsatt tävlande i Rally-VM.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla runt mig som ställt upp och hjälpt till nu när det vart tuffa tider, även alla andra som bidragit med ekonomiskt stöd för att få oss till start, säger Emil.

Som förberedelse inför tävlingen har Emil och Patrik kört ett test i början av veckan för att slipa av rattrosten och komma tillbaka in i körningen.

– Vi har inte tävlat sedan Rally Sweden, men har kört 5 mil test här i Portugal som var  väldigt givande. Så både vi och teamet är redo för tävlingen.

WRC2-klassen mönstrar som vanligt hårt motstånd, med inte mindre än 23 bilar till start i klassen. Där även topptrion i årets mästerskap finns med.

– Det är oerhört tufft motstånd som vanligt, men vi ska försöka göra ett felfritt rally så får vi se vart det ta oss i slutändan. Framförallt ska vi ha roligt i bilen, avslutar Emil.

Tävlingen startar på fredag morgon och avgörs över totalt 18 sträckor med målgång på söndag.

2019-02-12

Juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist startar säsongen i Rally Sweden

Förra året blev Emil Bergkvist från Torsåker Juniorvärldsmästare i rally och vann då en helt egen Ford Fiesta R5 tillsammans med däck och bränsle för WRC2-mästerskapet 2019. Nu inleder Emil och kartläsaren Patrik Barth årets säsong när de kör hemmatävlingen Rally Sweden i Värmland tillsammans med J Motorsport.

– Det känns väldigt motiverande och spänt, säger Emil.

– Det känns som att jag har bra förutsättningar med en bra bil, teamet och min kartläsare Patrik Barth. Det är också många sträckor som vi kört tidigare, så det känns som vi har bra koll på tävlingen.

Emil har tidigare tävlat i WRC2-mästerskapet i en annat bilmärke, och hade två tuffa säsonger med mycket strul och tekniska problem. Nu är han tillbaka i en fyrhjuldriven bil, och hoppas kunna ta med sig erfarenheterna från de tuffa åren.

– Det jag känner mig trygg i är att jag åkt två säsonger i denna typen av bil innan. Men det kommer bli en utmaning att hoppa rakt in i en ny bil. Men jag har gjort alla förberedelser jag kan med ett test inför tävlingen och vart nere i fabriken i Polen för att bekanta mig med bilen, fortsätter Emil.

Årets WRC2-startfält är det tuffaste i Rally Sweden på många år. Bland annat ska Emil möta regerande rallycross-världsmästaren Johan Kristoffersson, och den tidigare Rally Sweden vinnaren Patrik Flodin. Men Emil siktar högt i comebacken.

– Det finns över 10 förare i klassen som har chans på pallen. Vårt främsta mål är att ha en problemfri tävling och jobba oss in i tävlingen, så får vi se hur långt det räcker. Skulle vi komma topp fem är jag nöjd, skulle vi komma på pallen hade det vart guld. Men det viktigaste är att få en problemfri tävling och följa vår plan, avslutar Emil.Foto: Hans Edvardsson

2019-01-15

Emil Bergkvist kör WRC2 2019 ihop med J Motorsport

Emil Bergkvist från Torsåker blev 2018 Juniorvärldsmästare i Rally efter en bra säsong där han vann den avslutande deltävlingen i Turkiet tillsammans med kartläsaren Patrik Barth.

Priset för vinsten var en egen Ford Flesta R5 från Brittiska Ford-teamet M-Sport tillsammans med däck och bränsle för WRC2-mästerskapet 2019, och det är nu klart att Emil och Patrik kommer till start i WRC2 i bilen tillsammans med Belgiska teamet J Motorsport.

– Det känns oerhört kul att ha fått till det här efter mycket hårt arbete, och vi ser fram mot säsongen, säger Emil.

Emil kommer inleda säsongen i bilen han vann förra året, och när M-Sport till sommaren presenterar sin nya Flesta R5 kommer man att gå över till den.

Emil och Patrik kommer att starta i följande tävlingar i WRC2-klassen: Sverige, Portugal, Sardinien, Finland, Tyskland, Spanien och Wales.

– Jag är tacksam till alla som har vart med och gjort detta möjligt, framförallt till Jourdan Serderidis och J Motorsport som gör detta möjligt, avslutar Emil

2018-09-17

Emil Bergkvist juniorvärldsmästare i rally

Emil Bergkvist från Torsåker är juniorvärldsmästare i rally, detta står klart efter att han och kartläsaren Patrik Barth vunnit finaltävlingen i Turkiet.

– Det är helt underbart! Jag vet knappt vad man ska säga, jag har inga ord. Det är så himla skönt, vi har kämpat så länge för detta. Äntligen, säger Emil strax efter målgång.

Emil valde att efter två mindre lyckade år i den fyrhjulsdrivna klassen WRC2 ta ett steg tillbaka till en tvåhjulsdriven bil och juniorklassen. Direkt visade han god fart och var på pallen i de två första tävlingarna, och när främste titelkonkurrenten Dennis Rådström tvingades bryta i den Finska VM-tävlingen kunde Emil ta över mästerskapsledningen. Med segern i Turkiet var mästerskapsguldet ett faktum.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få vinna VM. Det är inte många som får bli det, detta är ett minne för livet.

– De sista sträckorna var hemska när man insåg att det kunde gå vägen. Man hörde varenda ljud i bilen och trodde att den skulle gå sönder närsomhelst. Men den höll, fortsätter Emil.

Förutom att titulera sig världsmästare så vinner Emil även en helt egen Ford Fiesta R5 från det Brittiska Ford-teamet M-Sport med fria däck och bränsle för WRC2-mästerskapet 2019.

– Drömmen och målet är att köra bilen i WRC2 nästa år. 

– Just nu vill jag tacka alla som gör detta möjligt. Jourdan Serderidis som stått bakom och stöttat oss hela säsongen, Lasse Pettersson som vart väldigt viktigt och massa personer som finns med och hjälper oss. Jag vill också tacka Partik Barth, Joakim Sjöberg och Ola Floene som åkt med mig i år, avslutar Emil.

2018-08-08

Emil Bergkvist VM-ledare efter ny pallplats

I helgen avgjordes den näst sista deltävlingen i årets Junior-VM i rally, JWRC, i Finland. Emil Bergkvist och hans co-driver Joakim Sjöberg kom till tävlingen som tvåa i mästerskapet bakom landsmannen Dennis Rådström.

Emil och Joakim satte tidigt upp ett högt tempo, och var i ledningen av tävlingen efter åtta sträckor. Men på stäcka nio drabbades teamet av en punktering och de tappade till en andraplats bakom Estländaren Ken Torn. 

Trots att Emil och Joakim var snabbast på nästan samtliga sträckor under resterande tävlingen lyckades de inte köra in tiden de tappade på punkteringen, utan slutar tvåa.

– Vi blir tvåa med 9,9 sekunder efter Ken Torn, säger Emil.

– Vi förlorade segern på grund av en punktering, men vi har haft en stenhård fight hela tävlingen och är jättenöjda med vår insats, Stort tack till alla som stöttat oss denna helgen, avslutar Emil.

Emil och Joakim tar nu över ledningen i JWRC med en tävling kvar att köra i Turkiet, där man delar ut dubbla poäng. Finaltävlingen körs det 13 - 16 september. 

2018-08-08

Emil Bergkvist laddar för det Finska VM-rallyt

I helgen är det åter dags för Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg från Torsåker att ge sig ut i världen och Junior-VM i rally, denna gång till grannlandet Finland där den näst sista tävlingen i årets mästerskap körs. Ett mästerskap där Emil ligger tvåa efter landsmannen Dennis Rådström.

– Vi har en bra känsla inför tävlingen. Vi har haft en bra recce, och det ser ut som att tävlingen inte är lika snabb detta år med lite mer knixiga partier, säger Emil.

Denna helgen väntas rekordstort startfält i klassen med 15 bilar, och när mästerskapet nu går in i slutspurten är det många som vill lägga sig i toppfighten.

– Det kommer bli tufft motstånd i klassen, men vi är redo för fighten, avslutar Emil.

2018-04-09

Andra raka pallplatsen för Emil

I helgen kördes den andra deltävlingen i Junior-VM i rally på den franska ön Korsika. För Torsåkers Emil Bergkvist och hans kartläsare Ola Fløene slutade tävlingen med en tredjeplats, deras andra raka pallplats i årets mästerskap.

– Vi är nöjda med vår tävling. Det är så oerhört hög nivå i denna serien, och de andra åkte riktigt fort i helgen, säger Emil.

I förra deltävlingen i Sverige hade Emil problem med att anpassa sig efter den nya bilen, en Ford Fiesta R2T, och fick inte till körningen riktigt. Inför tävlingen på Korsika hade han förberett sig bättre, och lyckades även få till körningen och känslan i bilen.

– Det har vart en väldigt utmanande tävlingen med extremt långa sträckor, och vi hade lite problem inledningsvis med att hitta det rätta flytet. Men igår fick vi lite hjälp och det hjälpte väldigt mycket, så vi är nöjda med hur körningen fungerade i slutet.

Efter två pallplatser på två tävlingar ser det bra ut i mästerskapet för Emil och Ola.

– Vi får med oss bra med poäng från denna helgen, och det kommer bli viktigt i slutet av detta långa mästerskap. Alla här är otroligt snabba, och det gäller att ta det i mål under hela säsongen om man ska vara med i slutet, fortsätter Emil.

Om några veckor fortsätter mästerskapet med årets första grustävling i Portugal, en tävling Emil kört de senaste två åren.

– Visst är det en fördel att vi vart där innan, men vi ska inte underskatta de andra. Vi vet att Dennis (Rådström) och flera andra är duktiga på grus. Det gäller att komma så bra förberedda som möjligt inför tävlingen, så får vi se hur långt det räcker, avslutar Emil.

2018-02-19

Emil Bergkvist tvåa i Rally Sweden efter hårt fight

Det blev en stenhård start på årets Junior-VM i rally som startade genom Rally Sweden. Svenskduon Emil Bergkvist och Dennis Rådström var de två som hela helgen tampades om ledningen, där Emil tillslut blev tvåa efter att ha utmanat Dennis hårt i slutet.

– Stort grattis till Dennis, han gjorde det jättebra, säger Emil.

Årets Rally Sweden var den första för Emil i Junior-VM, och han visade direkt att han kommer bli att räkna med efter att gått till nattvila efter första dagen som ledare.

På lördagen ökade dock Dennis Rådström, som har ett års erfarenhet i klassen, tempot och byggde upp en ledning på 14 sekunder. En ledning som Emil kapade under hela söndagen, men det räckte inte hela vägen utan Emil och hans kartläsare Ola Floene slutade tvåa.

– Vi har gjort vårt bästa. Det fanns inte mer att ge här på sista sträckan, säger Emil.

– Jag hade hoppats att vi skulle komma in i bilen lite snabbare och hitta rätt med inställningarna, men det är som det är och vi visade bra fart hela helgen.

Även om Emil inte lyckades vinna rallyt är han nöjd med sin insats i Rally Sweden.

– Så klart hade vi hoppats på mer och vi hade högre förväntningar på tävlingen, men vi är ändå nöjda med vår insats. Nu jobbar vi vidare på att få ihop alla pusselbitar för resten av säsongen, avslutar Emil.

Nu laddar Emil och Ola om inför nästa deltävling i den fem tävlingar långa serien som avgörs på Korsika i april. En tävling som Emil genomförde förra året, då i en annan typ av bil.

2018-02-15

Emil Bergkvist gör JVM-debut på hemmaplan

Till helgen startar årets Junior-VM i rally genom Rally Sweden i de Värmländska skogarna. Emil Bergkvist från Torsåker finns på plats för att göra debut i Junior-VM (JWRC), och sitt fjärde raka Rally Sweden. Trots att det är första tävlingen både i JWRC och den nya bilen, en Ford Fiesta R2T, har Emil höga målsättningar.

Emil har de senaste åren kört Rally-VM, WRC, i en fyrhjuldriven Citroen DS3 R5 i klassen WRC2. Men efter två säsongen med mycket krångel och uteblivna resultat väljer Emil nu att ta ett steg ner till Junior-VM i hopp om att hitta tillbaka till glädjen och vara med och utmana i toppen.

– Detta känns som helt rätt steg i min karriär. Nu kan jag fokusera mer på mig själv och min körning än tidigare. Vi vet att det är ett tufft mästerskap, men vi har höga ambitioner och vill slåss om titeln, säger Emil.

Junior-VM drivs av det Brittiska Fordteamet M-Sport, och alla deltagare ställer upp i likadana Ford Fiesta R2T. En ny bil för Emil, som dock tävlat mycket i R2-bilar tidigare. Främst under 2015 när han tävlade för Opel Motorsport och vann EM för juniorer. Emil tror att den framhjulsdrivna Forden kommer passa honom bra.

– Jag har kört ett test i Forden ihop med Anders Grøndal, och det kändes bra. Så det ska nog inte bli några problem att komma in i körningen.

Emil och hans kartläsare Ola Fløene har höga målsättningar med säsongen och siktar på att vara med i fighten om VM-guldet, och att starta säsongen på hemmaplan ser Emil som en fördel.

– Det är fjärde året i rad vi kör Rally Sweden, och jag vann tävlingen 2015 i R2-klassen. Men det är en tuff klass med många duktiga förare, så vi är ödmjuka inför uppgiften, avslutar Emil.

Rally Sweden 2018 avgörs över 4 dagar och .. sträckor. Emil och Ola går ut som första bil i JWRC, där även Svenska Dennis Rådström tävlar. Årets upplaga ser ut att ha perfekta förutsättningar med över en meter snö och mycket is i vägen.


Junior-WRC 2018 avgörs över fem tävlingar; Sverige, Korsika, Portugal, Finland och Turkiet.

2018-01-17

Emil Bergkvist kör Junior-VM i rally 2018

2015 blev Torsåkers Emil Bergkvist Europeisk Juniormästare i Rally för Opel Motorsport. Efter det har Emil kört två tuffa säsonger i Rally-VMs ’s fyrhjulsdrivna klass WRC2 med mycket problem och uteblivna framgångar. Nu nysatsar Emil och kommer köra Junior-VM, JWRC, i en tvåhjulsdriven Ford Fiesta ihop med kartläsaren Ola Floene.

– Jag är oerhört tacksam över att få chansen att köra Junior-VM, säger Emil. 

– Framför allt vill jag tacka Jourdan Serderidis och J-Motorsport, utan dom skulle det inte vara möjligt.

JWRC drivs av det Brittiska Ford-teamet M-Sport och alla deltagare kör i identiska Ford Fiesta R2T. 2018 görs mästerskapet över fem deltävlingar och startar i Sverige genom Rally Sweden i mitten på februari.

Emil, som haft stora framgångar i R2-bilar tidigare, ser fram emot utmaningen.

– Detta känns som helt rätt steg i min karriär, nu kommer jag kunna fokusera mer på körningen och hoppas att resultaten ska komma, fortsätter Emil.

Junior-VM bjuder i år på en stor prispott där vinnaren får en egen Ford Fiesta R5 med fria startavgifter, däck och bränsle i 2019-års WRC2-mästerskap. 

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och är beredda på en tuff utan i och med att alla kör likadana bilar.
Jag kommer ta med mig mina tidigare erfarenheter från både EM och VM och hoppas dra nytta av det för att kunna slåss om VM-titeln, avslutar Emil.

Förutom Emil Bergkvist tävlar även Värmlänningen Dennis Rådström i JWRC. Dennis, som slutade femma i serien förra året, blir en av de tuffaste konkurrenterna i mästerskapet. 

Junior-WRC 2018 avgörs över fem tävlingar; Sverige, Korsika, Portugal, Finland och Turkiet.

2017-10-25

Emil Bergkvist avslutar säsongen i Wales Rally GB

Det har varit en tuff säsong för Torsåkers Emil Bergkvist i Rally-VM och klassen WRC2 med, många motgångar och tekniska problem. Nu i helgen kör han och kartläsaren Ola Fløene säsongens sista tävling i Storbritanniens VM-rally i Wales med sin Citroen DS3 R5 tillsammans med teamet J-Motorsport.

- Vi är väldigt glada att vi är här. Och vi ser fram emot att avsluta säsongen på ett bra sätt, säger Emil.

Emil har under hela säsongen fokuserat på att få med sig nyttig erfarenhet inför framtiden, och så även i Wales som är en svårbemästrat rally med tuffa vägar och växlande väder.

- Sträckorna ser bra ut och jag tror att de kommer att passa oss bra. Men det är tuffa förhållanden och regnet gör det svårt, fortsätter Emil.

Wales är den sista obligatoriska tävlingen i WRC2-klassen, där Pontus Tidemand redan är klar mästare, vilket innebär säsongens tuffaste konkurrens med hela 23 bilar till start.

- Det är väldigt tuff konkurrens den här helgen. Män vi ska göra vårt bästa och siktar mot ett bra resultat, avslutar Emil.

Rallyt startar på torsdag kväll med en publiksträcka innan totalt 21 sträckor skall köras under helgen. Emil och Ola tävlar i klassen WRC2 i en Citroen DS3 R5 tillsammans med det belgiska teamet J-Motorsport.


Foto: Timo Anis

2017-08-22

Blandad helg i Tyska WM rallyt

Det har vart en blandad helg för Torsåkers Emil Bergkvist och kartläsaren Ola Fløene i det Tyska VM-rallyt . Efter mycket tekniska problem inledningsvis har duon ökat tempot och vart med i toppen av WRC2-klassen.


– Det har en vart mycket bra och lärorik tävling! Vi var riktigt förberedda inför tävlingen vilket gjorde att vi kunde köra på och inte ta några risker, säger Emil. 


Tävlingen i Tyskland är en av Emils favoriter i mästerskapet, där han haft stora framgångar tidigare, Och efter en tuff säsong med mycket tekniska problem såg teamet fram emot en bra tävling. Men redan innan start började bilens motor krångla, och under fredagen tappade man mycket tid med diffproblem.Teamet fick ordning på bilen och kunde under de två avslutande dagarna kunde köra på i sitt tempo och sätta bra tider i klassen, precis bakom den absoluta toppen. Och de slutar på tiondeplats i WRC2 som vinns av Fransmannen Eric Camilli.


– Samarbetet mellan mig och Ola fungerade riktigt bra, vi har haft roligt i bilen och gjort ett bra jobb! De två sista dagarna har vart riktigt bra, vi har haft mycket bra tider och bilen fungerade jättebra! Det har vart riktigt roligt att köra, fortsätter Emil. 


– Vad som händer härnäst får vi se. Kanske att det blir någon mer tävling i Tyskland med Peugeot, avslutar Emil. 


Foto: Timo Anis

2017-08-16

Emil Bergkvist redo för Tyska VM-rallyt

I helgen körs den Tyska VM-deltävlingen i rally, och Torsåkers Emil Bergkvist med nya kartläsaren Ola Fløene finns på plats för att köra i WRC2-klassen för sitt Belgiska team J-Motorsport i deras Citroen DS3 R5. Detta blir Emil och Olas första VM-tävling ihop.
– Det ska bli kul att köra igen, säger Emil.
– Rekognoseringen inför tävlingen har gått bra och vi ser fram emot en tuff tävling.

Ola Fløene är en del av Adapta Motorsport och har de senaste åren åkt med Mads Østberg i WRC-klassen. Duon gjorde sitt första framträdande ihop för två veckor sedan när de tävlade i Rally Thüringen för ROMO Motorsport och Peugeot Tyskland, där de slutade på en tredjeplats totalt.
– Det kändes jättebra. Ola är väldigt rutinerad, bra på att läsa noter och oerhört organiserad. För mig var det välbehövligt att få in den rutinen som Ola har så att jag bara kan koncentrera mig på att köra.

Rally Tyskland är Emils femte tävling i Rally-VM och WRC2 för i år, där två femteplatser i Monte-Carlo och Sverige är de bästa resultaten så här långt. Och Emil trivs bra i Tyskland efter sina år ihop med Opel och har höga målsättningar med rallyt.
– Vi har kört Tyska rallyt två gånger tidigare och det känns bra. Rallyt är lite annorlunda mot tidigare med fler nya snabba sträckor sen sist. Men det läns bra och vi ska göra vårt bästa, avslutar Emil.

2017-08-05

3:e plats totalt i Rallye Thüringen!

3:e plats totalt i Rally Thüringen! Tack Peugeot Deutschland och ROMO Team. Vi är nöjda med detta resultat. Tack till Ola för ett fantastiskt jobb!

2017-07-28

Emil Bergkvist kör Rallye Thüringen för Team Peugeot ROMO

Förra veckan blev det klart att rutinerade kartläsaren Ola Fløene från Adapta Motorsport hoppar in som kartläsare till Emil Bergkvist från Torsåker. Nu är det klart att den nybildade duon får chansen av Team Peugeot ROMO i samarbete med Peugeot Tyskland att köra den Tyska mästerskapstävlingen Rallye Thüringen redan nästa helg.

– Jag är jättetacksam för chansen, säger Emil.

– Jag har kört mycket i Tyskland och gillar vägarna där. Så vi ska försöka gör ett så bra resultat som möjligt för teamet, och detta är en jättebra möjlighet för mig och Ola att skaffa erfarenhet ihop.

Emil och Ola kommer köra Rallye Thüringen den 3-5 augusti för Team Peugeot ROMO i en Peugeot 208 R5. Emil har tidigare kört en Peugeot 208 R5 i Rallye du Valais 2015, som pris för att han vann Junior-EM 2015. Tävlingen körs i Pöbneck och avgörs över tio sträckor på 14 mil.

2017-07-21

Ola Fløene åker med Emil Bergkvist i Tyskland

Ola Fløene åker med Emil Bergkvist i Tyskland

Torsåkers Emil Bergkvist har de senaste säsongerna tävlat med kartläsaren Joakim Sjöberg från Skövde, men paret valde för några veckor sedan att gå skilda vägar. Nu är det klart att den rutinerade kartläsaren Ola Fløene kommer åka med Emil i nästa VM-deltävling i Tyskland om några veckor.
Det känns jättekul att vi kommer till start i Tyskland med Ola. Han har jättemycket viktig erfarenhet, och vi ska ta det här som en testtävling för att se hur det funkar inför en eventuell framtid, säger Emil.

Ola Fløene kommer närmast från Adapta Motorsport där han har vart kartläsare åt Mads Østberg i WRC de senaste säsongerna. Han har innan det åkt med Andreas Mikkelsen och bland annat vunnit Spaniens VM-rally samt vart kartläsare åt Svenska Pontus Tidemand.

2017-06-22

Ny hemsida

Välkommen till vår nya hemsida.

 

2017-06-10

Emil Bergkvist segrare i Rally-SM

I helgen körde Torsåkers Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg SM tävlingen i Gävle, Rally Bilmetro. Tävlingen, som kördes på hemmaplan för teamet, slutade med seger i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar.
 
– Vi hade problem på sista sträckan! En sten fastnade i bakhjulet och det låste sig de sista kilometrarna. Men vi klarade det, utbrister Emil efter mål.
 
Emil och Joakim har konsekvent vart snabbast i klassen och även satt riktigt bra tider totalt. Och efter den tredje sträckan ledde de tävlingen totalt före alla fyrhjulsdrivna bilar.
 
– Målet var att vinna tävlingen, och det gjorde vi, fortsätter Emil.
 
 - Vi visste att de andra skulle vara snabba, men vi hittade en bra känsla på första sträckan. Och sen har vi åkt på i vårt tempo.
 
Målet med starten i Gävle var att hitta tillbaka glädjen för att köra rally efter en tung inledning på VM-säsongen. Och nu kan teamet gå till sommarvila stärkta efter segern i SM innan VM-serien, WRC, fortsätter med Tyskland i augusti.
 
 - Vi åkte här för att få tillbaka glädjen för rally, och det fick vi här på hemmaplan, avslutar Emil.
 
 
 
Foto: Per Johansson

2017-05-25

VM i Portugal

Förra helgen körde Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg från Torsåker sin fjärde deltävling i Rally-VM, WRC, för säsongen i Portugal. Och det blev en tuff tävling för duon som tvingades kasta in handduken redan efter lördagens första sträcka.

Vi kom till Portugal med ganska högt självförtroende. Dels är det en tävling som vi åkt tidigare, och vi känner oss hemma på gruset, säger Emil.

Tävlingen började okej för Emil och Joakim, som inte riktigt kom in i körningen inledningsvis. Men de kände att bilen gick bra.

Vi fick inte riktigt till det under första halvan av fredagen, men bilen gick bra. Direkt efter servicen så körde vi punktering och tappade mycket tid. Vi fick även turboproblem och var tvungna att köra bilen i road-mode, fortsätter Emil.

Emil och Joakim var femma i klassen på den efterföljande sträckan. Men de skulle senare tvingas bryta då en anslutning till kylaren gått sönder efter punkteringarna, och bilen tömdes på vatten.

De startade om på lördagen men tvingades åter bryta på grund av mer motorproblem. Och tävlingen i Portugal blev inte vad man hade hoppats.

Det tar hårt på självförtroendet när det blir så här. Innan har vi alltid tagit oss i mål även om vi haft problem. Det är tufft när man inte får köra en problemfri tävling.

Nästa VM-tävling för teamet är i augusti när den Tyska deltävlingen körs.

Nu är det bara samla oss och ladda om för Tyskland, även om det känns tufft just nu. Det var mycket som var positivt i våra förberedelser inför tävlingen som vi tar med oss härifrån, avslutar Emil.
Foto: Timo Anis

2017-05-18

Emil tillbaka på gruset i Portugal

Nu till helgen kör Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg sin fjärde tävling för året i Rally-VM och klassen WRC2, när de ikväll startar Rally Portugal i sin Citroen DS3 R5 ihop med teamet J-motorsport. Efter problemen i senaste tävlingen på Korsika hoppas man på en bra tävling i Portugal.

– Det är skönt att vara tillbaka på grus igen, det känns mer hemma än asfalt som vi åkte på sist i Korsika, säger Joakim Sjöberg.

Emil och Joakim inledde årets säsong med två raka sjätteplatser i Monte-Carlo och Sverige, innan de hade drabbades av problem på Korsika och slutade nia i klassen. Nu är de tillbaka på gruset i Portugal för andra året i rad, med viktig erfarenhet från förra året.

Erfarenheten från förra året är väldigt viktig. Vi har lärt oss att däcken håller bättre än vi först trodde här, man behöver inte byta bara för de börjar bli slitna. Utan de har fortfarande bra fäste.

Vi har också gamla noter att jobba vidare på och vet ungefär hur bilen skall ställas in. Vi kände att de gick helt okej förra året, så med ett års erfarenhet hoppas vi kunna vara med och sätta riktigt bra tider på vissa sträckor, fortsätter Joakim.

Startfältet i Portugal är väldigt tufft eftersom att det är en av de obligatoriska tävlingarna i WRC2, en tävling som alla måste köra om man vill vara med och räkna poäng i slutet av året. Det har lockat ett stort startfält på 20 bilar, med bland annat mästerskapsledande Pontus Tidemand och fjolårets trea i VM, Andreas Mikkelsen.

Det kommer bli väldigt tufft i helgen, det är inget snack om saken. Vårt största fokus är att bli bästa Citroen i tävlingen. En bra totalplacering utöver det är en bonus, säger Joakim.

Emil och Joakim körde ett test i början av veckan, och känner sig redo för utmaningen i helgen.

Vi hade ett bra test, och känner att vi har hittat bra inställningar. Den här gången har vi valt att gå för en bredare inställning som funkar bra även när man inte pressar bilen hundra procent. Utan man har även bra grepp när man går ner i tempo. Vi tror att det kommer passa oss denna tävlingen.

Intresset för rallyt som startar ikväll med en super specialsträcka på en rallycrossbana, är stort.

När vi rekade i veckan var det flera hundra personer ute som kollade och kom och pratade med oss. Det händer knappt någon annan stans i världen, avslutar Joakim.

2017-02-12

Emil Bergkvist sexa i Rally Sweden

Efter tre tuffa dagar i de Värmländska skogarna kunde Emil Bergkvist och kartläsare Joakim Sjöberg köra hem sin andra raka sjätteplats i Rally-VM och klassen WRC2. Emil och Joakim, som tävlar för det Belgiska teamet J-Motorsport i en Citroen DS3 R5, hade höga målsättningar inför rallyt och siktade på en pallplacering.
– Det har vart en väldigt tuff helg för oss, och klassen är extremt tuff. Vi är lite missnöjda med hur det har gått. Men det är skönt att vara i mål, säger Emil efter målgång.

Emil och Joakim har haft flera problem med bilen under helgen, men visade under lördagens första etapp bra fart och hängde med uppe i toppen. De gjorde ett försök på att slå sig in i topp fem under söndagen, men nådde inte hela vägen utan slutar på en sjätteplats i WRC2. Samma placering som i VM-premiären i Monte-Carlo. Pontus Tidemand tog hand om segern i klassen denna helg.

Det har vart mycket folk ute i skogen denna helgen och stöttat Emil och Joakim i deras framfart.

Det har vart helt otroligt att köra i helgen. Mycket svenska supportrar som hejat på oss, riktigt roligt, säger Emil.

Vi är väldigt stolta över att få representera Sverige på hemmaplan. Vi gläds med Pontus för segern, det var han värd, avslutar Emil.

Efter två körda deltävlingar i WRC2 ligger Emil och Joakim på en sjätteplats i tabellen nio poäng efter ledande Pontus Tidemand.

2017-02-07

Emil siktar högt på hemmaplan

Nu till helgen avgörs den andra deltävlingen i årets Rally-VM, WRC, genom Rally Sweden. Och efter en sjätteplats i den inledande tävlingen i Monte-Carlo, siktar Emil Bergkvist från Torsåker med kartläsare Joakim Sjöberg på en framskjuten placering i WRC2-klassen med sitt team J- Motorsport.

Emil och Joakim genomförde under måndagen ett test en bit utanför Torsby med sin Citroen DS3 R5, och efteråt var man nöjd med hur bilen funkade.

Testet kändes oerhört bra, säger Emil.

Jag har aldrig haft en så bra känsla efter ett test förut. Öhlins var på plats och hjälps oss ställa in fjädringen tillsammans med vår ingenjör. De har verkligen gjort ett jätte jobb ihop.

Detta är tredje gången som Emil och Joakim kör Rally Sweden. Och de lägger stor vikt vid förberedelserna, för att vara med och fightas direkt från start.

Som det känns nu kommer reken inför tävlingen bli väldigt viktig. Vi vill få till riktigt bra noter, och flera sträckor som går i år har vi kört tidigare. Det är viktigt om vi ska vara med från början.

För tre veckor sedan slutade Emil och Joakim sexa i WRC2-premiären i Monte-Carlo, ett svårbemästrat rally där målet var att ta sig i mål och få erfarenhet till framtiden. Men på hemmaplan i Sverige har man skruvat upp målsättningarna.

Om man jämför med Monte-Carlo har vi en annorlunda målsättning här i Sverige. Med den känslan vi har i bilen så har har vi höga målsättningar inför rallyt. En pallplats kan vara realistiskt, och absolut vår målsättning, fortsätter Emil.

Emil märker även av det stora hemmastödet.

Det känns bra. Väldigt många pushar på och hejar på oss. Sen kommer många hemifrån vara på plats i helgen, avslutar Emil.

2017-01-22

Emil sexa i Rallye Monte-Carlo

I helgen kördes den första deltävlingen i Rally-VM, WRC, genom Rally Monte-Carlo. Emil Bergkvist från Torsåker med kartläsare Joakim Sjöberg slutar på sjätte plats i WRC2-klassen i ett historiskt tufft Monte-Carlo rally, tillsammans med sitt team J- motorsport i deras Citroen DS3 R5.

Det var väldigt tufft att ta sig i mål idag! Vi startade sista sträckan utan bromsar, och sen låste de sig under sträckan. Men vi är i äntligen mål, säger Joakim efter målgång.

Emil och Joakim, som gjorde sin första start i tävlingen, hade som mål att ta sig till mål och skaffa erfarenhet inför framtiden, ett mål man lyckades med. Emil och Joakim har kört sitt eget race och inte fokuserat på konkurrenternas tider. Trots det har man gjort stabila tider inom topp fem på ett flertal sträckor.

Känslan nu är så himla bra, den går inte att beskriva. Tävlingen har varit så extremt tuff. Det har vart otroligt långa sträckor, långa dagar och mycket slit för att ta sig hit.

Men resan har inte vart problemfri; På torsdagens första sträcka körde man sönder växellådan och tappade mycket tid. Efter ett växellådsbyte har man haft ett flertal punkteringar under tävlingens gång. Men Emil och Joakim har trots det försvarat sin sjätteplats i Monte-Carlo, vilket är deras hittills bästa placering i WRC2.

Vi är nöjda med vår placering. Jag tror inte vi anade inte hur tufft det här rallyt skulle bli. Alla har gjort ett fantastiskt jobb, vårt team och vårt gravel crew som åkt igenom alla sträckor och gett oss information om vart det funnits snö och is på vägen, Avslutar Joakim.

Nästa tävling för Emil och Joakim blir på hemmaplan i Rally Sweden den 9-12 februari. Och då siktar man på att vara med och kriga högre upp i resultatlistan.

2017-01-17

Emil kylig inför VM-premiären

I helgen körs den första deltävlingen i årets Rally-VM, WRC, i anrika Rally Monte-Carlo. Emil Bergkvist från Torsåker med co-driver Joakim Sjöberg gör sin första start i det tuffa Monte-Carlo rallyt, när man inleder årets WRC2-säsong i glamourösa Monaco ihop med J-Motorsport i sin Citroen DS3 R5. Och teamet är ödmjuka inför helgens prövning.

Det är första gången för oss i Rally Monte-Carlo, och vi vet inte vad vi har att förvänta oss i helgen. Så det viktigaste är att ta sig till mål utan att göra några misstag, säger Emil.

Rally Monte-Carlo är erkänt som en av de tuffaste tävlingarna i Rally-VM där man kör i bergen på asfalt som ofta täcks av snö och is med hastiga väderomslag, vilket gör Monte-Carlo till ett svårbemästrat rally där erfarenhet är en viktig nyckel till framgång.

Teamet lägger därför stor vikt vid att vara kyliga och inte stressa upp sig, utan ha tålamod och inte kolla för mycket på de andras tider och vara noggranna med noter och däckval. Helt enkelt köra sitt eget race etapp för etapp och ta sig i mål, då det inte finns någon möjlighet till omstart i Rally Monte-Carlo.

Vi är här för att lära och skaffa erfarenhet för framtiden, fortsätter Emil.

I helgen körde Emil och Joakim ett test strax utanför Monte-Carlo och fick testa på de tuffa förhållandena.

Det var ganska svåra förhållanden med en del snö och is. Men vi har hittat en bra känsla och inställningar på bilen. Så vi ser fram emot helgen, avslutar Emil.

Rally Monte-Carlo 2017 startar på torsdag kväll och Emil och Joakim ställs mot hårt motstånd i WRC2-klassen där bland annat Andreas Mikkelsen och Jan Kopeçy ställer upp för Skoda. I samband med Rally Monte-Carlo lanserar även det offensiva företaget Enerco sin nya hemsida Enerco.se.

2017-01-03

Emil kör WRC2 2017 för J-Motorsport och Citroen Racing

Emil Bergkvist från Torsåker tillsammans med kartläsare Joakim Sjöberg kommer att köra Rally- VM i klassen WRC2 under 2017, som officiella förare för det Belgiska teamet J-Motorsport i en Citroën DS3 R5. Dessutom kommer Emil och Joakim agera officiella testförare för Citroën Racing.

Det är andra året vi kör för J-Motorsport, och det är första gången vi kör två säsonger ihop med ett team. Tidigare har det bara vart ett år med varje team. Så det känns skönt att komma in i en säsong och vara bekant med allt från team, mekaniker och bil. Det ger en stor trygghet. Bilen har också utvecklats, vilket känns bra, Säger Emil.

Emil och Joakim blev 2015 Europeiska juniormästare ihop med Opel och tog till 2016 steget upp till Rally-VM, WRC, ihop med det Belgiska teamet J-Motorsport i en Citroën DS3 R5 och körde under året fyra tävlingar i WRC2, med en sjundeplats i Svenska Rallyt som bästa resultat. Nu tar man nya tag inför 2017 när man kör hela WRC2-serien med start i Monte Carlo i slutet av januari tillsammans med J-Motorsport. Efter det väntar hemmatävlingen Rally Sweden följt av bland annat Korsika, Tyskland och Wales. Och målsättningen för 2017 är att vara med och kriga i toppen.

Målet är att alltid vara bästa Citroën och att under året kunna ta pallplatser i WRC2. Men viktigast är att komma i mål alla tävlingar.

2017 kommer innebära mycket bilkörning för Emil och Joakim som är officiella testförare för Citroën Racing, och man kommer lägga många timmar bakom ratten för att testa under året.

Det känns fantastiskt roligt. Jag har erfarenhet av att testa ihop med fabriksteam sen tidigare.
Även om jag är ung tror jag att jag kan ge bra feedback för utvecklingen av bilen. Sen får vi också mycket bilkörning mellan tävlingarna, Fortsätter Emil.

Precis som under 2016 kommer Emil och Joakim även göra flera starter i det Belgiska mästerskapet ihop med J-Motorsport. Teamet körde förra året två tävlingar och slutade bland annat trea i Omloop van Vlaandreen i början av september. Teamet har även planer på att göra starter i Sverige och Rally-SM under 2017.

Vi kör för ett belgiskt team med belgiska sponsorer och det är både kul och viktigt att kunna visa upp sig på deras hemmaplan. Det är bra och långa tävlingar och hårt motstånd vilket ger bra träning för WRC, Avslutar Emil.

Annons